امروز، اردن میزبان نشستهای کلیدی عربی و بینالمللی درباره تحولات پس از سقوط رژیم بشار اسد است. این نشستها با حضور وزرای خارجه آمریکا، ترکیه، کشورهای عربی و نمایندگان اتحادیه اروپا و سازمان ملل برگزار میشود.
هدف اصلی این دیدارها بررسی راهکارهای حمایت از یک روند سیاسی فراگیر به رهبری مردم سوریه و تطابق آن با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت است.
منابع اردنی اعلام کردهاند که وزرای خارجه اردن، عربستان سعودی، عراق، لبنان، مصر، امارات، بحرین و قطر نیز در این نشست شرکت خواهند کرد. قرار است در شهر ساحلی عقبه، مقامات کشورهای عربی با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفتگو کنند.
در این نشست همچنین کایا کالاس، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی، و گیر پدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، حضور خواهند داشت.
چالشهای ثبات پس از اسد
گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، هشدار داده است که با وجود سقوط بشار اسد و خروج او به روسیه، سوریه همچنان با بحرانهای عمیقی روبرو است. او تأکید کرد که مسائل مربوط به حاکمیت، امنیت و بازسازی همچنان بلاتکلیف باقی ماندهاند. سخنگوی پدرسن افزود: «فرصتهای بزرگی برای صلح وجود دارد، اما خطرات جدی نیز این مسیر را تهدید میکنند.
تحولات اخیر، از جمله حملات گسترده گروههای مسلح مخالف به مواضع ارتش سوریه در استانهای حلب و ادلب، که منجر به ورود آنها به دمشق در ۸ دسامبر شد، نشاندهنده ضعف ساختارهای حکومتی سوریه است. بشار اسد و خانوادهاش نیز در میانه این حملات به مسکو فرار کردند و کرملین روز بعد اعلام کرد که به او و خانوادهاش به دلایل .بشردوستانه» پناهندگی داده است
نشستی با اهداف سیاسی و امنیتی
نشست عقبه بر بازسازی سیاسی و امنیتی سوریه تمرکز دارد. این در حالی است که کشورهای منطقه در تلاشاند تا از خلأ قدرت در سوریه و بازگشت بیثباتی جلوگیری کنند. با اینکه سقوط اسد امیدهایی برای دموکراسی در سوریه به وجود آورده، اما پیچیدگیهای منطقهای و مداخله قدرتهای خارجی، روند صلح و بازسازی را با چالشهای بسیاری روبرو کرده است.
نشست امروز فرصتی است برای کشورهایی که در یک دهه گذشته شاهد بحران سوریه بودهاند تا رویکردهای مشترکی برای ثبات منطقه و آینده سیاسی سوریه طراحی کنند. اما اینکه آیا این دیدارها به نتیجهای ملموس خواهد رسید یا نه، همچنان پرسشی باز است.